Zařaďte do vašeho menu potraviny pro lepší spánek

Začali jste sportovat. Koupili jste si nový polštář. Chodíte spát pravidelně a před spaním si přečtete pár kapitol. A kvalitní spánek stále nikde. Dnes to bude trochu o něčem jiném. Lék na nespavost budeme hledat ve vaší ledničce. Seznamte se s potravinami, které díky obsahu správných vitaminů a minerálů zlepší kvalitu vašeho spánku!

Vyberte si to, co vám chutná nejvíce

Překvapení se nekoná, zdravému spánku prospívají hlavně zdravé potraviny. Některé z nich ale navíc obsahují látky, které podporují produkci spánkového hormonu, takže díky nim rychleji usnete a váš spánek bude i kvalitnější.

Jaké potraviny to jsou?

  • ořechy – mandle, vlašské ořechy, arašídy
  • ovoce – kiwi, třešně, banány, hroznové víno
  • ryby – tuňák, losos
  • zelenina – špenát, ledový salát
  • semínka – slunečnicová, lněná, dýňová
  • přílohy – rýže, sladké brambory
  • drůbež – kuřecí maso, kachna, husa
  • obilí – ovesné vločky, celozrnné pečivo
  • luštěniny – fazole, cizrna
  • mléčné výrobky – jogurt, mléko s kakaem nebo medem

Co z tohoto seznamu konzumujete pravidelně, a co téměř nikdy? Co vám chutná a co byste nikdy nesnědli? A dokážete něco zařadit do vašeho jídelníčku pro kvalitnější spánek?

A čemu se naopak vyhnout?

Stejně tak jako některé potraviny podporují zdravý spánek, jiné ho mohou stejně účinně zhoršovat. Sami určitě tušíte, že ty potraviny, které nepřináší nic dobrého tělu, nejsou dobré ani pro váš spánek. Pojďme se ale na některé podívat podrobněji.

  • tučná jídla – jídlo s vysokým podílem tuku stimuluje tvorbu žaludečních šťáv a často je příčinou nepříjemného pálení žáhy
  • pikantní jídla – pálivé koření mírně zvyšuje tělesnou teplotu, tělo ve spánku přitom potřebuje naopak nižší teplotu
  • cukr – povzbuzuje celkovou tělesnou činnost a výrazně ztěžuje usínání
  • kofein – má podobné účinky jako cukr, navíc ještě déle působí
  • alkohol – i když po něm možná rychleji usnete, váš spánek nebude příliš hluboký

Zamyslete se, jak vypadá váš každodenní jídelníček. Převažují potraviny z první nebo z druhé skupiny?